Boekrecensie: Stadsnatuur maken door Jacques Vink

Stadsnatuur maken

De stad als ecosysteem

Het boek Stadsnatuur maken/ Making urban nature behandelt de stad als een volwaardig en rijk ecosysteem, met eigen karakteristieken en waarden en wil ontwerpers, bestuurders en stadsbewoners inspireren tot natuurinclusief denken en handelen. 

 

Natuurinclusief ontwerpen

Hoe ontwerp je de voorwaarden waarbinnen stadsnatuur zich optimaal kan ontplooien, zonder de menselijke stedelijke functies te frustreren maar deze juist te verrijken? Deze vragen, als een vorm van cocreatie van natuurlijke en menselijke baathouders, zijn het onderwerp van natuurinclusief ontwerpen. Hierbij gaat het om de symbiose tussen de natuur en de stad, van stadsnatuur dus.

 

 

Best practices en inspiratie

Het boek behandelt veel “best practices” op het gebied van natuurinclusief ontwerpen in de stad en laat zien hoe je ruimte kunt geven aan flora en fauna in stedelijk gebied. Twee van de voorbeelden kende ik zelfs van dichtbij: circulaire broedplaats de Ceuvel in Amsterdam Noord (ik werkte daar om de hoek) en Sportplaza Mercator (ik ging daar altijd naar babyzwemmen met mijn zoon). Het leuke is dat je die gebouwen en plekken weer op een hele nieuwe manier gaat bekijken. Zo leerde ik dat het sportplaza zo ontworpen werd om geheel op te gaan in het Rembrandtpark eromheen. 

Sportplaza Mercator

Pionieren

 

Wat ik als tuinpionier leuk vond om te lezen is dat natuurinclusief ontwerpen, waarbij ecologische functies en ontwerpuitgangspunten al in een vroege fase van het ontwerp geïntegreerd worden, zich echt nog in een pioniersfase verkeert. een beetje net als architecten die in de jaren 70 begonnen met het nastreven van energieneutrale gebouwen. Zij moesten alles zelf uitvinden en bovendien draagvlak creëren om het werk uberhaupt uitgevoerd te krijgen. 

Conclusie

Stadsnatuur maken is een leuk inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusief ontwerpen in de Noordwest-Europese stad. Het boek leest makkelijk weg en de voorbeelden zijn inspirerend en leerzaam. De teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven, wat het een ideaal kado maakt voor een brede doelgroep. Al met al een echte aanrader!

Nog even teruglezen waarom investeren in een groene stad zo zinvol is? Lees dan dit artikel.