5 redenen om te investeren in een groene stad

Groene stad

Waarom investeren in een groene stad?

“Als je geld wilt verdienen, dan investeer je in stenen” is een wijsheid die in de grote steden vaak overeind blijft. Ga maar na: de huizen worden steeds duurder en de woningmarkt lijkt voorlopig nog niet af te koelen. Groene ruimte is een schaars goed geworden en als je er puur economisch naar kijkt lijkt het niet zinvol om te investeren in een groene stad. Toch is niets minder waar. 5 redenen waarom groen niet langer als kostenpost bekeken moet worden, maar als iets dat waarde toevoegt. 

 

1. Groen vermindert de kans op wateroverlast

 Steden zijn nu vaak ingericht op het afvoeren van water. Dat gaat meestal goed, maar na een flinke stortbui zul je zien dat straten blank komen te staan omdat het riool de hoeveelheid water niet aan kan. Zonde, want groen werkt als een spons waarmee wateroverlast kan worden voorkomen. In de toekomst gaan we door groene ontwerpen steeds meer meebewegen met het klimaat en zorgen dat het water wordt vastgehouden en geborgen in de stad.

Wadi
Een wadi (watervertragende groenstrook) bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond

2. Groen verkoelt de stad in de zomer

Wist je dat steden hun eigen klimaat hebben? Het kan in de stad wel 7 graden warmer zijn dan op het platteland! Bomen, struiken en ander groen kunnen de temperatuur in een stad helpen verlagen door water te verdampen. De energie die daarvoor nodig is kan niet meer gebruikt worden voor directe verwarming van lucht en materialen. En de schaduw zorgt natuurlijk voor verkoeling en daarmee minder hittestress. 

Hittestress in de stad

3. Groen zorgt voor sociale cohesie

Je ziet ze steeds vaker: gezellige buurttuinen waar buurtgenoten samenkomen en de handen uit de mouwen steken. Een buurttuin is een heerlijke plek om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten. 

Buurttuin

4. Groen verhoogt de waarde van huizen en kantoren

Huizenprijzen in een groene wijk liggen hoger dan in een wijk zonder groen. Uit recente berekeningen blijkt zelfs dat het stadsgroen in Amsterdam een economische waarde vertegenwoordigt die hoger kan zijn dan die van woningbouw! Ook het aanleggen van een aantrekkelijke tuin bij een koopwoning wordt als gezonde investering gezien. Een praktisch ingerichte, verzorgde en duurzame tuin zorgt niet alleen voor meerwaarde voor je eigen woonplezier, maar ook als je je huis wilt verkopen. Een investering waar je nu plezier van hebt, maar ook in de toekomst.  

In dit blogartikel  lees je alles over stadsnatuur maken door natuurinclusief te bouwen.


5. Groen is goed voor de gezondheid

Veel studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van groen stress vermindert. Dat verklaart wellicht de populariteit van natuurhuisjes en het feit dat we tijdens de Coronacrisis massaal aan het wandelen zijn geslagen in de natuur. Een mooie groene omgeving kan bovendien een aantrekkelijke ruimte bieden om te spelen en sporten.  
Sporten in het park

Dit blogartikel is gebaseerd op een publicatie van Wageningen University & Research die je hier vindt.