Een levende tuin op het noorden met veel groen

Vlonder terras

Een impressie van het eindresultaat, het ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

Hoe klein ook: iedere tuin heeft een boom nodig. Of zoals Henry Ellacombe het zei: ‘Een tuin zonder bomen verdient het amper om tuin genoemd te worden.’ Hoewel ik aardig wat alternatieven heb gepresenteerd in de schetsontwerpen, kozen de opdrachtgevers ook hier weer voor een Krentenboompje. Niet zo gek eigenlijk, want dit boompje is goed klein te houden en heeft ieder seizoen wel iets moois te bieden. Van volle bloesem tot schitterende herfstverkleuring.  

Tegen de fors uitgevallen schuur plaatsten we een sierpeer als leiboom. Deze leiboom geeft prachtige witte bloesem in het voorjaar en heeft een rode herfstverkleuring.

Verder koos ik voor een pad van Schellevis stapstenen, waartussen veel ruimte overblijft voor laagblijvende bodembedekkers die wel tegen een stootje kunnen. De beplanting is nauwkeurig samengesteld: denk aan verschillende bloeivormen, bloeitijden en hoogteverschillen.

Het liefst wilden de bewoners nog een klein gazon in de tuin waar hun dochtertje op kon spelen. Maar aangezien de beste plek daarvoor behoorlijk in de schaduw lag, raadde ik aan om in plaats van gras verschillende laagblijvende sedumplanten te gebruiken. Dit zorgt voor de gewenste ‘groene mat’ en is stevig genoeg om op te spelen.  

| UITVOERING |

De tuin is inmiddels opgeleverd, de aanleg heb ik samen gedaan met Adam van De Tuinen Van. De schutting werd geplaatst door Buurjongens.