Een levende tuin op het noorden met veel groen

Vlonder terras

| OPDRACHTGEVER |

Dit jonge stel kocht een eengezinswoning met een tuin op het noorden in een nieuwbouwwijk in Utrecht. Het wooncomplex is klimaatadaptief ontworpen: zo wordt al het regenwater afgevangen in een grote gemeenschappelijke wadi. De bewoners waren dan ook expliciet op zoek naar een ecologisch tuinontwerper die met ze mee kon denken hoe ze met hun tuin ook een bijdrage konden leveren aan een natuurrijke woonomgeving. 

| ONTWERP |

Een kleine tuin op het noorden kan best een uitdaging zijn. Natuurlijk wil je goed kijken naar de ideale plek voor een terras, maar ook de beplanting vraagt extra aandacht. Om in de beperkte ruimte toch het gevoel van zoveel mogelijk groen te creëren, legden we een zwevend vlonderterras aan die wordt omgeven door groen. 

De stevige pergola biedt ruimte voor extra klimplanten en er kan een hangmat of hangschommel aan bevestigd worden. 

 Ook dit ontwerp voor deze kleine tuin heeft toch weer aardig wat ecologische aspecten in zich met een vogel/insectenbadje, een regenton (nog aan te schaffen door de bewoners dus niet zichtbaar op de foto’s) en voldoende waard- en drachtplanten voor vlinders en bijen. 

Een impressie van het eindresultaat, het ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

Hoe klein ook: iedere tuin heeft een boom nodig. Of zoals Henry Ellacombe het zei: ‘Een tuin zonder bomen verdient het amper om tuin genoemd te worden.’ Hoewel ik aardig wat alternatieven heb gepresenteerd in de schetsontwerpen, kozen de opdrachtgevers ook hier weer voor een Krentenboompje. Niet zo gek eigenlijk, want dit boompje is goed klein te houden en heeft ieder seizoen wel iets moois te bieden. Van volle bloesem tot schitterende herfstverkleuring.  

Tegen de fors uitgevallen schuur plaatsten we een sierpeer als leiboom. Deze leiboom geeft prachtige witte bloesem in het voorjaar en heeft een rode herfstverkleuring.

Verder koos ik voor een pad van Schellevis stapstenen, waartussen veel ruimte overblijft voor laagblijvende bodembedekkers die wel tegen een stootje kunnen. De beplanting is nauwkeurig samengesteld: denk aan verschillende bloeivormen, bloeitijden en hoogteverschillen.

Het liefst wilden de bewoners nog een klein gazon in de tuin waar hun dochtertje op kon spelen. Maar aangezien de beste plek daarvoor behoorlijk in de schaduw lag, raadde ik aan om in plaats van gras verschillende laagblijvende sedumplanten te gebruiken. Dit zorgt voor de gewenste ‘groene mat’ en is stevig genoeg om op te spelen.  

| UITVOERING |

De tuin is inmiddels opgeleverd, de aanleg heb ik samen gedaan met Adam van De Tuinen Van. De schutting werd geplaatst door Buurjongens.