Tuintip: kies voor een duurzame groene schutting

plantenschutting

Nederland schuttingland

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met schuttingen. Ze zijn vaak onmisbaar als erfafscheiding en je kunt er in tuinontwerpen best leuke dingen mee uithalen, maar van een beeld als onderstaand gaat mijn hart niet echt sneller kloppen.

 

Schutting nieuwbouw
Een praatje met de (nieuwe) buren zit er zo niet in. De schuttingen hier lijken wel onneembare hindernissen die zorgen voor een hermetische afsluiting van mensen en de natuur. Dat moet toch anders kunnen?

Duurzame groene schuttingen

En toen kwam ik online iets tegen waarvan ik dacht “wat gaaf, had ik het zelf maar bedacht!”, namelijk groenschuttingen van Buurjongens. Net als De Tuinpionier zijn zij ervan overtuigd dat elke tuineigenaar bij kan dragen aan het bevorderen van de biodiversiteit. 

De schuttingen van Buurjongens hebben een open structuur, waardoor je meehelpt aan het creëren van een lappendeken aan leefgebiedjes voor tuindieren. Dat egeltje dat in de winter door de tuinen scharrelt kan dus gaan en staan waar hij wil. De vakken in de schuttingen vul je bijvoorbeeld met bloeiende en besdragende planten, snoeiafval en ander organisch materiaal, waardoor je bijzondere vogels en insecten je tuin in lokt.   

Wanddeel groene schutting

De wanden zijn modulair op te bouwen en zo is er voor ieder wat wils. Bovendien zijn ze gemaakt van lokaal geteelde materialen en natuurproducten uit duurzaam beheerde bossen. Zo is ook de productie bevorderlijk voor de biodiversiteit en heeft het zo min mogelijk impact op het milieu. Daar kun je als fan van natuurrijke en duurzame tuinen toch alleen maar blij van worden?!

Schutting met planten

Disclaimer: ik schrijf op dit blog puur over zaken die me inspireren. Ik heb verder geen enkel commercieel belang bij Buurjongens. Check de site van Buurjongens als je interesse hebt in het ontwerpen van je eigen modulaire groene schutting.

 

Zie jij jezelf al helemaal zitten in een natuurrijke tuin met een mooie schutting? De Tuinpionier ontwerpt graag een creatief tuinontwerp waar de duurzame groene schutting optimaal tot zijn recht komt.