Welkom!

Tuinpionier

2020: een jaar van bezinning

Noem het een midlife-crisis of een door corona opgedrongen moment van zelfreflectie: 2020 was voor mij een jaar van bezinning. Hoewel ik veel plezier had in mijn dagelijks werk als strateeg bij een reclamebureau, kreeg ik toch zin om me ook op een ander vlak te ontwikkelen. Maar wat? Een aantal wandelingen en weekendjes in het groen brachten me letterlijk op het juiste pad.

 

 

Ecologisch tuinontwerp

Ik liep al een tijd met de gedachte rond om “iets” met groen te willen doen. Ik groeide op in Geldermalsen en bracht mijn jeugd grotendeels buiten door. Tegenwoordig geniet ik enorm van het leven in Amsterdam, maar in het weekend ga ik graag naar onze seizoensplek op de leukste camping van Nederland. Ik had het gevoel dat ik daardoor weer wat meer in contact sta met de natuur, iets wat in ons drukke leven helaas niet meer zo vanzelfsprekend is.

Toen las ik ergens dat onze tuin bij uitstek de plaats is waar we het contact met de natuur kunnen herstellen. Met maar een paar kleine aanpassingen maak je van een tuin een keten van kleine natuurreservaatjes, waar mensen, dieren en planten in harmonie samen kunnen leven. Als je bedenkt dat alle tuinen in Nederland bij elkaar ongeveer de oppervlakte hebben van de Veluwe, dan zie je de kansen. Hoe gaaf zou het zijn om bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening door natuurrijke tuinen te gaan ontwerpen? Ik besloot de gecertificeerde opleiding tot Ecologisch Tuinontwerper te gaan volgen. Bij ecologisch tuinontwerp houd je rekening met een goede balans tussen de mens en zijn omgeving en zorg je ervoor dat je het milieu zo min mogelijk belast.

 

 

De Tuinpionier

Zo werd een nieuwe passie geboren. Eind 2020 schreef ik me in als ecologisch tuinontwerper en koos hierbij voor de naam De Tuinpionier. Deels omdat ik zelf een nieuw vak ging aanleren en dus aan het pionieren sloeg, deels geïnspireerd door de natuur, want een pioniersoort is een soort die een meestal leeg of bijna leeg gebied koloniseert waar het niet eerder voorkwam. Zo zie ik ook de vergroening van de stad: pioniers beginnen de stad steeds groener te maken door bijvoorbeeld geveltuinen, groene daken en buurttuinen aan te leggen. Als Tuinpionier help ik graag andere pioniers bij hun inspanningen om de leefomgeving voor onszelf en voor anderen te verbeteren.