De natuur laat ons beter voelen. Hoe kun je dit in je eigen tuin toepassen?

healing nature

De kracht van natuurlijk groen

Uit veel studies is gebleken dat natuur een positieve werking heeft op de genezing van zieke mensen. Als de omgeving van ziekenhuizen en revalidatiecentra is ingericht met natuurlijk groen, herstellen patiënten zich sneller dan wanneer de omgeving bestaat uit eentonig beton. 

Waarschijnlijk heb je dit zelf ook wel eens ervaren: als je groen om je heen hebt en je de bladeren van planten kunt zien en voelen, voel je je vaak meteen een stuk beter.

Groen ontwerp Isala
Bij de ontwikkeling van het terrein van het Isala ziekenhuis (Zwolle) is specifiek gekozen voor een inrichting met inheemse flora

Wat je zelf in je tuin kunt doen

In je eigen tuin baden in natuurlijk groen en genieten van de energie van de levende natuur? Hier een aantal tips.

  • Maak je tuin niet te netjes. Laat bladeren in de borders liggen: ze vormen een schuilplaats voor insecten en creëren goede voedingsstoffen voor de bodem.
  • Vervang tegels door groen. Maak van overgebleven tegels of dakpannen stapelmuurtjes waar diertjes kunnen schuilen en nestelen.
  • Laat fruit wat gevallen is liggen, hier komen vlinders op af.
  • Laat planten en bloemen die uitgebloeid zijn staan, ze bevatten zaden voor de vogels.
  • Heb je een schutting of een poort? Kijk of je aan de onderkant een opening kunt creëren zodat egels vrij rond kunnen scharrelen.
  • Voeg een waterelement toe. Net als voor onszelf is water onmisbaar voor al het leven. Je hoeft niet direct een grote vijver aan te leggen: een kleine poel kan al zorgen voor kikkers, salamanders, libellen en insecten waar weer vogels op afkomen.
  • Koop je planten bij een biologische kwekerij, dan weet je zeker dat er geen troep is gebruikt om ze kunstmatig te laten groeien.
  • Koop je planten het liefst niet volgroeid. Het geeft veel plezier om je tuin voor je ogen te zien groeien. Opgekweekte planten zien er misschien mooi uit, maar ze ontwikkelen zich een stuk beter als ze eerder worden geconfronteerd met de bodemomstandigheden in je eigen tuin.
rust in tuin

Wil jij de kracht van groen in je eigen tuin ervaren? De Tuinpionier ontwerpt natuurrijke tuinen met veel groen die met hun ontspannende werking bijdragen aan een positieve gemoedstoestand.