Schaduwrijke stadstuin met verrassend veel mogelijkheden

Ontwerp kleine stadstuin schaduw

| OPDRACHTGEVER |

Dit jonge Engelse stel (vandaar slides in Engels hieronder) kocht een aantal jaar geleden een fijne benedenwoning met kleine achtertuin. Door de jaren heen hebben ze zelf wat geprobeerd te maken van de tuin. Ieder voorjaar werd een ritje naar het tuincentrum gemaakt en nieuwe beplanting aangebracht. Veel planten bleken het maar moeilijk te doen in de schaduwtuin. Welke planten zouden het nu wel goed doen? En hoe de kleine ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, met aandacht voor de natuur? Tijd om een goed tuinontwerp te laten maken, met uitgebreid beplantingsplan. 

 

| ONTWERP |

De belangrijkste uitdagingen in dit ontwerp waren het opstellen van een goed beplantingsplan en het slim combineren van functies en gebruik maken van de hoogte om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte. 

Een hoge balk tussen de woning en het bestaande schuurtje dient als pergola voor een schijnaugurk en is tegelijkertijd bevestigingspunt voor een lichtslinger. Zo werd een gezellige zithoek gecreëerd waar het ook ’s avonds nog goed toeven is.    

In mijn ontwerpen stel ik vaak halfverharding voor in plaats van tegels of bestrating. Halfverharding heeft een natuurlijke uitstraling, kan makkelijk in organische vormen aangelegd worden en heeft als groot voordeel dat het waterdoorlatend is. Daardoor zakt meer regenwater weg in de tuin zelf, spoelt minder water weg naar de riolering, en neemt het risico van plasvorming af. 

Een van de leuke ecologische innovaties op het gebied van halfverharding is het gebruik van perzikstenen. Ik was erg blij om te zien dat deze opdrachtgevers voor deze optie kozen en ben erg benieuwd naar hun ervaringen hiermee. Als je dat interessant vindt kun je bijvoorbeeld eens op de site kijken van deze aanbieder

 Ook dit ontwerp voor deze kleine tuin heeft toch weer aardig wat ecologische aspecten in zich met een vogel/insectenbadje, een composthoop en een stapelmuurtje met kieren waar insecten en amfibieën dankbaar gebruik van maken.

Een impressie van het definitieve ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

Hoe klein ook: iedere tuin heeft een boom nodig. Of zoals Henry Ellacombe het zei: ‘Een tuin zonder bomen verdient het amper om tuin genoemd te worden.’ Hoewel ik aardig wat alternatieven heb gepresenteerd in de schetsontwerpen, kozen de opdrachtgevers ook hier weer voor een Krentenboompje. Niet zo gek eigenlijk, want dit boompje is goed klein te houden en heeft ieder seizoen wel iets moois te bieden. Van volle bloesem tot schitterende herfstverkleuring.  

De bewoners wilden lekker veel groen in de tuin. In de overdadige beplanting brachten we hoogteverschillen aan (van bodembedekkers, vaste planten, een wat grotere heester  en een klein boompje) en de schuttingen werden omgetoverd tot groene wand.    

| UITVOERING |

De bewoners gaan zelf aan de slag met het aanleggen van de tuin. Dat is op zich goed te doen: in mijn ontwerpen teken ik de exacte plaats van elke plant/heester/boom uit. Samen met de uitgebreide plantenlijst weet je dan precies welke planten je aan moet schaffen en waar je ze moet plaatsen. Verder hielp ik de bewoners zoveel mogelijk op weg met een uitgebreide materialenlijst, adressen waar te bestellen en how-to video’s voor het maken van een stapelmuurtje en het plaatsen van de trellis schutting voor de klimplanten.