Schaduwrijke stadstuin met verrassend veel mogelijkheden

Ontwerp kleine stadstuin schaduw

Een impressie van het definitieve ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

Hoe klein ook: iedere tuin heeft een boom nodig. Of zoals Henry Ellacombe het zei: ‘Een tuin zonder bomen verdient het amper om tuin genoemd te worden.’ Hoewel ik aardig wat alternatieven heb gepresenteerd in de schetsontwerpen, kozen de opdrachtgevers ook hier weer voor een Krentenboompje. Niet zo gek eigenlijk, want dit boompje is goed klein te houden en heeft ieder seizoen wel iets moois te bieden. Van volle bloesem tot schitterende herfstverkleuring.  

De bewoners wilden lekker veel groen in de tuin. In de overdadige beplanting brachten we hoogteverschillen aan (van bodembedekkers, vaste planten, een wat grotere heester  en een klein boompje) en de schuttingen werden omgetoverd tot groene wand.    

| UITVOERING |

De bewoners gaan zelf aan de slag met het aanleggen van de tuin. Dat is op zich goed te doen: in mijn ontwerpen teken ik de exacte plaats van elke plant/heester/boom uit. Samen met de uitgebreide plantenlijst weet je dan precies welke planten je aan moet schaffen en waar je ze moet plaatsen. Verder hielp ik de bewoners zoveel mogelijk op weg met een uitgebreide materialenlijst, adressen waar te bestellen en how-to video’s voor het maken van een stapelmuurtje en het plaatsen van de trellis schutting voor de klimplanten.