Natuurrijke stadstuin met wadi

Natuurrijke ecologische tuin

| OPDRACHTGEVER |

Dit gezin met jonge kinderen maakt graag volop gebruik van de stadstuin. Ze zien de tuin als verlengstuk van hun woning, een fijne plek om te zitten. Maar ze vinden het ook gaaf als hun kinderen in de tuin wat meekrijgen van wat de natuur te bieden heeft.

 

 

| ONTWERP |

De bewoners hadden een duidelijke wens die aansluit bij mijn visie: minder stenen, meer groen. Ze wilden een fijne plek creëren waar mens en natuur zich thuisvoelt. Uiteindelijk vormde de uitspraak “als je ervoor kunt zorgen dat ik me even in het bos waan” voor mij de lat waar ik mezelf en het ontwerp aan wilde challengen.   

Grote uitdaging bij dit ontwerp was de uitgebreide wensenlijst en de beperkte ruimte. Gelukkig is er ook in een kleine tuin veel mogelijk door slimme keuzes te maken en bijvoorbeeld goed gebruik te maken van de verticale ruimte. 

In het ontwerp werd gekeken naar hergebruik van materialen en het verhogen van de ecologische waarde van de tuin. Bijvoorbeeld door regenwater af te vangen in een regenton en een overloop naar een wadi met geschikte beplanting te creëren.

Ook vind ik het leuk om mee te denken in optimaal inzetten van te kiezen materialen. Zo is de pergola gemaakt van duurzaam kastanjehout en fungeert deze ook meteen als schommel. En om het terras optimaal te benutten voor zowel een gezellig etentje als voor bijvoorbeeld een opblaasbadje voor de kinderen, stelde ik gebruik van de Spinwood tuinbank voor, die zowel als tuinbank en als uitklapbare picknicktafel dienst kan doen.

 

 

Een impressie van het definitieve ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

Het moest een kleurrijke beplanting worden. Een compositie van diverse bloeikleuren en bloeiwijzen zorgen ervoor dat de borders het hele jaar door interessant zijn. In de wadi is gekozen voor planten die zowel tegen droogte als tegen natte voeten na een fikse regenbui kunnen.

In het vroege voorjaar zit je nog niet vaak in de tuin, maar je kijkt er wel op zittend achter de eettafel. Om dan al te kunnen genieten van het uitzicht werden voor het raam bollen geplaatst. Het krentenboompje is het ‘centerpiece’ van de tuin: met zijn luchtige kroon creëert hij interessante zichtlijnen vanuit beide zitjes. Bovendien beschikt het krentenboompje over ideale eigenschappen voor in een kleine tuin en is hij met zijn bessen van grote ecologische waarde .

Tenslotte bevat het ontwerp veel groene en bloeiende bodembedekkers. Zij geven onkruid minder de kans en houden de bodem gezond waardoor de tuin relatief onderhoudsarm zal zijn.