Natuurinclusieve tuin met knallende kleurcombinaties

IMG_6897

| OPDRACHTGEVER |

Dit stel kocht een leuk huis in landelijk Noord. Na een grondige verbouwing was de tuin aan de beurt. Het valt me op hoe weinig zendingsdrang ik als ecologisch hovenier nodig heb, want ook hier weer hadden de bewoners een duidelijke wens om te werken met natuurlijke materialen, zoveel mogelijk groen, en zelf maken van compost bijvoorbeeld. En als klap op de vuurpijl mocht de tuin ook wel “knallen” qua kleuren, daar waar doorgaans de smaak toch iets conservatiever is qua kleurgebruik. Al met al een hele toffe opdracht dus!

 

| ONTWERP |

De tuin lag er nogal verwilderd bij. Het bestaande pad was zwaar verzakt, maar de oorspronkelijke trommelstenen vond ik wel leuk. Deze hebben we makkelijk kunnen hergebruiken: door ze opnieuw te leggen en met de onderkant boven ziet het pad er weer als nieuw uit.

Het overschot aan bestrating is vervangen door veel organisch gevormde borders, met daartussen houtsnippers als pad en zitgedeelte voor een bankje.

 Ook dit ontwerp behoorlijk wat ecologische aspecten in zich met een vogel/insectenbadje, een regenton, moestuinbak en voldoende waard- en drachtplanten voor vlinders en bijen. 

Een impressie van het eindresultaat, het ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

In iedere tuin een nieuwe boom, dat is meestal mijn mantra. Omdat het lekker mocht knallen koos ik nu voor een toverhazelaar en plaatste deze dicht bij het keukenraam. De gedachte hierachter: als je in de winter nog niet in de tuin komt heb je vanuit het keukenraam al wel een fantastisch uitzicht op de geel bloeiende toverhazelaar.

Tegen de schuur in de achtertuin plaatsten we een sierpeer als leiboom. Deze leiboom geeft prachtige witte bloesem in het voorjaar en heeft een rode herfstverkleuring. En voor de looks de prunus incisa ’the bride’, een hele mooie sierkers. 

Zoals gezegd mocht de beplanting wel lekker knallen en zo kon ik eens gebruik maken van gave planten als de vuurpijl, bergamot en de grote kaardebol.

| UITVOERING |

De tuin is inmiddels opgeleverd, binnenkort zal ik nog wat foto’s plaatsen van de tuin in bloei.