Mediterrane tuin met een vleugje Haagse Bluf

Mediterrane tuin

 

Een impressie van het definitieve ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

De tuin was niet heel praktisch ingedeeld, met bomen die elkaar in de weg stonden. Het fundament van het nieuwe ontwerp was dan ook het verplaatsen van de bomen en heesters zodat zij beter tot hun recht komen. Zo kreeg de verstopte olijfwilg een mooiere plek in de border. Hoewel geen “echte” olijfboom lijken de bladeren van de olijfwilg wel op die van de olijfboom en past dus mooi in het thema van de tuin. Bovendien is de olijfwilg een echte stikstofbinder en daarmee meteen een nuttige buur voor andere planten in de border. Planten hebben stikstof namelijk nodig voor bladgroei.

In de borders gebruiken we veel warme kleuren en geurende bloemen waarmee je je zomaar in Toscane waant.
Bij het keukenraam zijn plantenbakken met kruiden geplaatst die veel gebruikt worden in de Italiaanse keuken. 

Tenslotte bevat het ontwerp veel groene en bloeiende bodembedekkers. Zij geven onkruid minder de kans en houden de bodem gezond waardoor de tuin relatief onderhoudsarm zal zijn.

| UITVOERING |

Inmiddels is begonnen met het verplaatsen van de bomen. In de herfst staat de groei immers stil en zo kunnen ze hun energie richten op het goed vastzetten in de bodem, voordat ze in het voorjaar weer gaan groeien. De rest van de werkzaamheden zullen in het vroege voorjaar plaatsvinden, zodat de zomer van 2022 al aan zal voelen als vakantie in eigen land.