Mediterrane tuin met een vleugje Haagse Bluf

Mediterrane tuin

| OPDRACHTGEVER |

Deze levensgenieter woont in Den Haag en gaat graag naar het strand. Op vakantie geniet ze vooral van de ontspannen en gezellige sfeer van de Méditerranée. Ze heeft dan ook een duidelijke wens om in haar tuin het vakantiegevoel op te kunnen roepen en vrienden over de vloer te hebben.

 

| ONTWERP |

Een mediterrane tuin is in ons koude (doch steeds warmer wordende) kikkerlandje best een uitdaging. Met een gezonde dosis Haagse Bluf zijn we aan de slag gegaan om de mediterrane sfeer na te bootsen.

De tuin heeft veel zithoekjes en een heerlijke eettafel om uitgebreid te kunnen tafelen. Overdag kun je op de zitbank relaxen in de zon en aan het eind van de middag verplaatsen naar de zithoek met verhoogde borders waar je letterlijk met je hoofd tussen de lavendel en salie zit. 

De bestaande stenen in de tuin werden vervangen voor flink meer ruimte voor de borders, en door Rosso Verona split. Dit natuurlijke materiaal, gemaakt van gebroken marmer heeft een warme kleur die zich mooi laat combineren met kleurrijke beplanting.

Uiteraard werd ook aan het ecologische aspect gedacht: de tuin heeft veel (inheems) groen en door gebruik te maken van split (een halfverharding) kan de tuin veel water opnemen. Bij de regenpijp is een regenton geplaatst met een vulautomaat.  

 

Een impressie van het definitieve ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

De tuin was niet heel praktisch ingedeeld, met bomen die elkaar in de weg stonden. Het fundament van het nieuwe ontwerp was dan ook het verplaatsen van de bomen en heesters zodat zij beter tot hun recht komen. Zo kreeg de verstopte olijfwilg een mooiere plek in de border. Hoewel geen “echte” olijfboom lijken de bladeren van de olijfwilg wel op die van de olijfboom en past dus mooi in het thema van de tuin. Bovendien is de olijfwilg een echte stikstofbinder en daarmee meteen een nuttige buur voor andere planten in de border. Planten hebben stikstof namelijk nodig voor bladgroei.

In de borders gebruiken we veel warme kleuren en geurende bloemen waarmee je je zomaar in Toscane waant.
Bij het keukenraam zijn plantenbakken met kruiden geplaatst die veel gebruikt worden in de Italiaanse keuken. 

Tenslotte bevat het ontwerp veel groene en bloeiende bodembedekkers. Zij geven onkruid minder de kans en houden de bodem gezond waardoor de tuin relatief onderhoudsarm zal zijn.

| UITVOERING |

Inmiddels is begonnen met het verplaatsen van de bomen. In de herfst staat de groei immers stil en zo kunnen ze hun energie richten op het goed vastzetten in de bodem, voordat ze in het voorjaar weer gaan groeien. De rest van de werkzaamheden zullen in het vroege voorjaar plaatsvinden, zodat de zomer van 2022 al aan zal voelen als vakantie in eigen land.