Gezellige gezinstuin met eetbaar snoepgoed

Gezellige gezinstuin met eetbaar snoepgoed

| OPDRACHTGEVER |

Dit gezin met twee kleine kinderen en hond kocht onlangs een heerlijk huis met grote tuin. Ze wilden graag een plek creëren om samen fijne tijden te beleven en waar de kinderen iets mee kunnen krijgen van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. 

 

| ONTWERP |

De tuin ligt pal op het zuiden en er was dan ook een nadrukkelijke wens om te kijken naar fijne speelplekken voor de kinderen in de schaduw. Daarom plaatsten we een boom in het gazon, met rondom een boombankje: ouders zitten lekker onder de boom en de kids kunnen in het gazon in de schaduw spelen. 

De bestaande overkapping heeft een upgrade gekregen. De zithoek is een stuk gezelliger gemaakt door het plaatsen van een knusse houtkachel: heerlijk voor de wat koudere avonden om zo lang mogelijk van de tuin te kunnen genieten. Klimplanten in bakken bij de steunpalen zorgen voor de nodige vergroening en een extra steunbalk doet dienst als pergola voor de klimmende kiwiplant én schommel. 

Uiteraard werd ook aan het ecologische aspect gedacht: de tuin heeft veel (inheems) groen, het snoeiafval van een grote hazelaar wordt gebruikt als takkenril en er is een waterschaal annex vogelbadje geplaatst. 

 

Een impressie van het definitieve ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

 Het hele jaar is er iets te beleven, van het voorjaar en in de zomer bloei, in het najaar bloei van bijv. het leliegras en hele mooie herfstkleuren van de Krentenboom. Van de winter blijven de planten staan voor de prachtige silhouetten en worden in het voorjaar pas terug geknipt.

Het functionele is gecombineerd met het esthetische. Zo staan de borders rondom het gazon vol met veelal bloeiende vaste planten die het hele jaar door voor kleur zullen zorgen, en staan er eetbare struiken, planten en kruiden op plekken waar de kinderen goed bij kunnen. Dat wordt smullen van kiwi’s, bessen, aardbeien en kokkerellen met verse kruiden uit de tuin!


| UITVOERING |

Hoe leuk is dat?! Bij dit project pak ik zelf de uitvoering op, samen met de jongens van De Tuinen Van uit Amsterdam. In april gaan we van start, check mijn Instagram voor alle updates!