Duurzame tuin op basis van ecologisch tuinontwerp

Stapstenen met planten

| OPDRACHTGEVER |

Wederom een nieuwbouw woning, dit keer aan de Zaan in Wormerveer. Vanuit de achtertuin kun je door het steegje nog net genieten van het uitzicht op de Zaan in het ochtendzonnetje. In de achtertuin is het goed toeven met lekker wat zon.

De bewoners willen met hun tuin graag een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. Veel groen, hergebruik van producten, een groendak voor de isolatie en opslag van regenwater stonden allemaal op het verlanglijstje. Echt een klus voor De Tuinpionier!

 

| ONTWERP |

De tuin werd opgeleverd als een leeg canvas, waar dus nog alles mee kon. Om de tuin te verduurzamen is de regenwaterafvoer van het huis en de schuur afgekoppeld: het water gaat nu via drainageslangen de tuin in en het overtollige water wordt opgevangen in infiltratiekratten.

Ik koos ervoor om een pad van voor naar achter te maken van Schellevis stapstenen met daartussen laagblijvende beplanting die tegen een stootje kan, zoals kruiptijm en vetmuur. Achter in de tuin een klein zitje met perzikstenen van Nocciolo, een restafval product met een levensduur van maar liefst 30 jaar.

Het terras is aangelegd met de Escheriaanse cityscape tegels van StudioWae. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het gemoed: de tegels zijn voor 76% circulair en worden lokaal in Utrecht geproduceerd. 

 Naast hergebruik van regenwater plaatsten we ook een vogel/insectenbadje en voldoende waard- en drachtplanten voor vlinders en bijen. 

Een impressie van het eindresultaat, het ontwerp en de gekozen planten en materialen:

| BEPLANTING |

Gelukkig is er in deze tuin lekker wat ruimte voor bomen. Tegen de schuur in de achtertuin plaatsten we een sierpeer als leiboom. Deze leiboom geeft witte bloesem in het voorjaar en heeft een rode herfstverkleuring. Daarnaast een prachtige magnolia of tulpenboom. En dan was er ook nog plek voor een krentenboompje en een gemengde wilde haag van liguster, schijnhulst en krent!

Om de kliko’s aan het zicht te onttrekken maakten we gebruik van een rij hoogopgaande grassen. De vaste planten, varens en grassen zorgen voor een compositie die het gehele jaar door interessant is voor het oog én voor de dieren die op zoek zijn naar voedsel en schuil/broedplaatsen.


| UITVOERING |

De tuin is inmiddels opgeleverd, binnenkort zal ik nog wat foto’s plaatsen van de tuin in bloei.